top of page

קסנטן גאם בתזונה דלת פחמימה

קסנטן גאם- רכיב הפלא לאפייה דלת פחמימה?
יש באפייה ללא גלוטן ודלת פחמימה כמה רכיבים חיוניים שלמעשה מחליפים את הגלוטן שנמצא במאפים "רגילים".
אחד מהרכיבים האלו הוא הקסנטן גאם.

קסנטן גאם בתזונה דלת פחמימה

מה זה קסנטן גאם?
הקסנטן הוא בעצם רב סוכר שנוצר מתסיסה של חיידק בשם "קסנטומונוס קמפסטריס" ומכאן שמו. הוא חסר טעם ומשמש כתוסף מזון בתור מסמיך או מייצב ונמצא בשימוש גם בתעשייות אחרות, כמו התרופות והקוסמטיקה.
הקסנטן שנראה כמו אבקה לבנה הוא בעצם רכיב חיוני לאפייה "מושלמת" ללא גלוטן, והוא פועל כמו תחליב ודבק ומוסיף נפח ללחמים, עוגיות, עוגות וכד', והוא למעשה מה שהופך את הבצק בתהליך האפייה ל"בצקי". בנוסף, משתמשים בקסנטן כדי לייצב רטבים (כמו תחליף לג'לטין).

אז איפה הבעיה?
האבקה הזו מאוד מרוכזת ומגיעה אלינו בצורה מעובדת וכימית שלא יודעת להתפרק בגוף שלנו ולכן כדאי להבין האם אנחנו רוצים לכלול אותה בתזונה שלנו.
👈 אז מה כן ?
1. יש לבדוק שהמוצר שקניתם לא מהונדס גנטית ושמקורו בתירס או בתפוח אדמה.
2. יש לו בן דוד שנקרא "גואר גם" שעובד על אותו העקרון אבל המקור שלו טבעי וזה אומר שהאו פחות פחמימתי ויותר בריא.
👈ומה אם אין לכם קסנטן או גואר גם בהישג יד?
קבלו רשימת תחליפים (בכל מתכון צריך לעשות את ההתאמה הנכונה לרכיב המחליף והתאמה של הכמות).
1. אבקת פסיליום.
הפסיליום הוא צמח שמיובש ונטחן ומשמש למעשה לטיפול בבעיות עיכול. באפייה הוא סופח אליו את הנוזלים וקושר בין הרכיבים היבשים של המאפה תוך כדי העלאת אוויריות ונפח.
יחס השימוש פסיליום:קסנטן 1:2.
*יש לקחת בחשבון שבגלל צבעו הוא נותן למאפה גוון חום.
2. זרעי צ'יה בתוספת מים מייצרים מרקם "ג'לטיני" ומשתמשים בהם הרבה ברטבים, ריבות, שייקים ופודינג.
יחס השימוש קסנטן:צ'יה הוא 1:1.
על כל כפית זרעי צ'יה יש להוסיף 2 כפיות מים.
3. זרעי פשתן בתוספת מים מייצרים גם הם מרקם ג'לטיני, רק צריך לקחת בחשבון את טעמו המעט אגוזי/חריף של הפשתן.
יחס השימוש קסנטן:פשתן 1:1.
לכל כפית של זרעי פשתן יש להוסיף 2 כפיות מים.
4. חלבון ביצה.
על כל כפית קסנטן יש להמיר עם חלבון אחד.
לסיכום, כל עוד השימוש שלכם בקסנטן הוא מזערי (במאפה ביתי שמים בד"כ 1/2-1 כפית) ובדקתם שהוא מיוצר מחומרים טבעיים, לא צריכה להיות לכם בעייה.
אבל אם אתם מעדיפים ללכת על בטוח, תדאגו שיהיה לכם בהישג יד את הגואר גם או את אחד התחליפים.
את הקסנטן גאם או הגואר ניתן לקנות בחנויות טבע ובריאות בארץ ובחו"ל.
בגלל שמדובר בתוספת של כמות קטנה פר מתכון, קופסה אחת מחזיקה מעמד לתקופת זמן ארוכה.
אם יש לכם טיפים משלכם להוסיף או שאלות, תרגישו חופשי לכתוב כאן למטה👇
*אינני רופאה או תזונאית והנאמר לעיל הוא דעתי והמלצתי על סמך נסיוני וחוויתי האישית בלבד.

bottom of page